Najnoviji Opelov model, SUV Grandland X dopunjuje našu SUV obitelj. Grandland je najveći Opelov crossover, duži je od Mokke za velikih 20 centimetara, dok su mu ostale dimenzije također na samom vrhu kompaktne klase gdje formalno i pripada. Dužina mu je 4.477 mm, širina 1.856, visina1.609 mm uz međuosovinski razmak od 2.675 mm. Golem mu je i prtljažnik, volumen mu je 514 litara, a preklapanjem naslona stražnjih sjedala povećava se na 1.652 litre. Najnoviji crossover s logom munje karakterizira čitav niz jako dobrih osobina. Ponajprije tu su moderni off-road izgled, povišen položaj sjedenja, dobra vidljivost, lagani ulazak i izlazak, kao i obilje prostora za pet putnika.
Posjeduje naime kao opciju elektroničku kontrolu držanja podloge »IntelliGrip« koja osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez obzira na to radi li se o snijegu, blatu, pijesku ili mokrim podlogama. Također, tu je i niz elektroničkih pomoćnih sustava – upozorenje na mogući frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju nužde i otkrivanjem pješaka, upozorenje na umor vozača, napredna pomoć prilikom parkiranja te kamera koja pokriva svih 360 stupnjeva. Tu su i AFL prednja LED sjajne vidljivosti, kao i mogućnost automatske promjene intenziteta snopa svjetala. Dizajnerski, također vrlo privlačno. Sprijeda se iznad zaštitne ploče na robusnoj rešetki smjestila Opelova »munja«. Kromirana krila okružuju logotip marke i šire se prema van, prema tankim LED prednjim svjetlima u obliku dvostrukog krila, čime optički proširuju prednji dio i daju moćni utisak.
Na početku prodaje u ponudi će biti dva motora. Benzinac ima tri cilindra i obujam 1.2 litre. Snaga mu je 130 KS, dok je deklarirana prosječnu potrošnja samo 5,1 litre, a ubrzanje od 0 do 10 km/h 10,9 sekundi. Turbodizelaš ima četiri cilindra i obujam 1.6. Razvija 120 KS, a prosječna potrošnja mu je samo četiri litre, 4,0 i 4,6 l/100 km.
Grandland X s prodajom u Hrvatkoj starta početkom 2018. godine.

Izvor: novi list
http://www.novilist.hr/Zivot-i-stil/Auto-moto/Munja-pogodila-u-centar-Predstavljamo-Opel-Grandland

Predstavljamo Opel Grandland X!